MISSIÓ 3: BARTOLOMÉ DE LAS CASAS





De la mà de Cristòfol Colom has arribat a Amèrica. Ja saps les moltes atrocitats que van fer al "Nou món" els conqueridors espanyols i portuguesos. Bartolomé de la Casas és conegut com el defensor dels indis, un religiós espanyol que va defensar els drets humans dels pobladors americans i va denunciar les injustícies comeses pels conqueridors. Conèixer-lo i superar aquesta missió t'ha fer humanament més fort. Ara tu també ets un ferm defensor de la justícia humana!




MISSIÓ 3A: ELS POBLES PRECOLOMBINS

Mira el següent pdf amb informació sobre les principals cultures precolombines, és a dir, els pobles que vivien a Amèrica quan van arribar els conqueridors espanyols i portuguesos.

http://leccionesdehistoria.com/2ESO/UD/Americaprecolombina.pdf

Pinta i escriu en el mapa que et dono on se situaven aquestes cultures. 
Escriu darrera del full 5 característiques de cadascuna d'aquestes cultures. 
Poden ser 10 puntets...


MISSIÓ 3B: EDPUZZLE "COLÓN Y EL NUEVO MUNDO"
Entra al teu edpuzzle i fes el vídeo "Colón y el nuevo mundo".  Pots sumar 10 punts.


MISSIÓ 3C: TESTEANDO
Fes el següent test de preguntes:

http://www.testeando.es/test.asp?idA=17&idT=elyymqwk


MISSIÓ 3 D: EN PARELLES

Amb aquesta activitat heu d’analitzar a través d’una entrevista de “ El Periódico “ d’octubre del 1992 la valoració que fa un dirigent equatorià del descobriment d’Amèrica cinc cents anys després que es produís .


1. Lectura individual de l’entrevista

No volem celebrar un genocidi

(Entrevista a Leonardo Viteri, dirigent indígena equatorià)

-Què en pensa, de les celebracions de 1992?
-És una oportunitat per reflexionar sobre el que hem perdut i el que hem guanyat. I també per expressar el desacord amb les celebracions oficials. No volem celebrar un genocidi que ultrapassi els efectes dels altres que sí que han estat condemnats per la humanitat (...)
-Quina és la situació dels indígenes a l’Equador?
-Encara sofrim les conseqüències d’això que darrerament en diuen “trobada entre dos móns”. Pobles sencers, amb cultura, llengua, territori i cosmovisió pròpia han desaparegut en els darrers anys, a causa del fet que no s’ha aturat el procés de colonització, domini i extermini (...).
-Què entén per extermini? -A la part andina de l’Equador, la pèrdua del territori s’ha traduït en greus problemes d’emigració a les ciutats, amb misèria, gana i desnodriment. A les zones de la costa, per la seva banda, els pobles indígenes es troben en procés d’extinció a causa de la destrucció del seu medi ambient i de la pèrdua dels seus territoris. 
                                                                   
El Periódico, 16 d’octubre de 1992
EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DE MÈXIC

Anys

1519
1532
1548
1568
Milions
25
17
7
2,5

2. En parelles responeu aquestes preguntes i envieu el word amb les respostes al moodle:

1. Resumeix les tres idees fonamentals de l’entrevista “No volem celebrar un genocidi”.

2. Observa el quadre de l’evolució de la població mexicana de 1519 a 1580. Anota la conclusió que en pots deduir. Coincideixen algunes de les afirmacions de l’entrevista amb les dades representades al quadre? A què ho atribueixes?
  
3. A partir de tot el que has estudiat, enumera les causes que van dur al descobriment d’Amèrica i a la situació descrita pels textos anteriors.
   

4. Digues algunes conseqüències dels descobriments geogràfics per a Europa i per a Amèrica.

MISSIÓ 3 E: EN PARELLES

A partir de la lectura d’aquest text esbrineu què escrivia Fray Bartolomé de las Casas sobre com eren tractats els habitants autòctons de les terres descobertes i anomenades pels descobridors Índies.


  1. Lectura individual dels textos :
DEL RÍO DE LA PLATA
Desde el año de mil e quinientos y veinte y dos o veinte y tres han ido al Río de la Plata, donde hay grandes reinos e provincias, y de gentes muy dispuestas e razonables, tres o cuatro veces capitanes. En general, sabemos que han hecho muertes e daños; en particular, como está muy a trasmano de lo que más se tracta de las Indias, no sabemos cosas que decir señaladas. Ninguna duda empero tenemos que no hayan hecho y hagan hoy las mesmas obras que en las otras partes se han hecho y hacen. Porque son los mesmos españoles y entre ellos hay de los que se han hallado en las otras, y porque van a ser ricos e grandes señores como los otros, y esto es imposible que pueda ser, sino con perdición e matanzas y robos e diminución de los indios, según la orden e vía perversa que aquéllos como los otros llevaron.
Después que lo dicho se escribió, supimos muy con verdad que han destruído y despoblado grandes provincias y reinos de aquella tierra, haciendo extrañas matanzas y crueldades en aquellas desventuradas gentes, con las cuales se han señalado como los otros y más que otros, porque han tenido más lugar por estar más lejos de España, y han vivido más sin orden e justicia, aunque en todas las Indias no la hubo, como parece por todo lo arriba relatado.
Entre otras infinitas se han leído en el Consejo de las Indias las que se dirán abajo. Un tirano gobernador dió mandamiento a cierta gente suya que fuese a ciertos pueblos de indios e que si no les diesen de comer los matasen a todos. Fueron con esta auctoridad, y porque los indios como a enemigos suyos no se lo quisieron dar, más por miedo de verlos y por huírlos que por falta de liberalidad, metieron a espada sobre cinco mil ánimas.
Ítem, viniéronse a poner en sus manos y a ofrecerse a su servicio cierto número de gentes de paz, que por ventura ellos enviaron a llamar, y porque o no vinieron tan presto o porque como suelen y es costumbre dellos vulgada, quisieron en ellos su horrible miedo y espanto arraigar, mandó el gobernador que los entregasen a todos en manos de otros indios que aquéllos tenían por sus enemigos. Los cuales, llorando y clamando rogaban que los matasen ellos e no los diesen a sus enemigos; y no queriendo salir de la casa donde estaban, los hicieron pedazos, clamando y diciendo: «Venimos a serviros de paz e matáisnos; nuestra sangre quede por estas paredes en testimonio de nuestra injusta muerte y vuestra crueldad.» Obra fué ésta, cierto, señalada e digna de considerar e mucho más de lamentar.


"No y mil veces no, ¡paz en todas partes y para todos los hombres, paz sin diferencia de raza! Sólo existe un Dios, único y verdadero para todos los pueblos, indios, paganos, griegos y bárbaros. Por todos sufrió muerte y suplicio. Podéis estar seguros de que la conquista de estos territorios de ultramar fue una injusticia. ¡Os comportáis como los tiranos! Habéis procedido con violencia, lo habéis cubierto todo de sangre y fuego y habéis hecho esclavos, habéis ganado grandes botines y habéis robado la vida y la tierra a unos hombres que vivían aquí pacíficamente... ¿Creéis que Dios tiene preferencias por unos pueblos sobre los demás? ¿Creéis que a vosotros os ha favorecido con algo más que aquello que la generosa naturaleza concede a todos? ¿Acaso sería justo que todas las gracias del cielo y todos los tesoros de la tierra sólo a vosotros estuvieran destinados?" [...] 

  1. En parelles dueu a terme les següents activitats i envieu el word al moodle:

1.      Qui és l’autor del text ? Busqueu informació de l’autor i expliqueu-la breument.
  
2.     A quin any va escriure l’autor el Memorial del qual forma part aquest text ? A qui va adreçat ?
  
3.     És una font primària o secundària ? Per què ?
  
4.     Resumiu breument el contingut del text.
   
5.     Expliqueu per què és important conèixer aquest text ?